От 8000 км. робот-асистент направи виртуална визитация в болница Света Марина
От 8000 км. робот-асистент направи виртуална визитация в болница Света Марина / dariknews.archive

От няколко дни болница "Света Марина" в Плевен разполага с една изключително нова придобивка, която е крачка напред към утвърждаването й като една високотехнологична болница и болница на IT технологиите.

"Става въпрос за една нова роботизирана система, която позволява да бъде управлявана дистанционно и да се изпълняват функции от типа на виртуална визитация - посещение при пациент с проблем от разстояние", обясни проф. Славчо Томов д.м.н.

От 8000 км роботасистент направи виртуална визитация в болница "Света Марина"
netinfo

Пред медиите проф. Григор Горчев - член кореспондент на БАН, който е в САЩ по специална покана на Американската асоциация по лапароендоскопска хирургия - като гост-лектор и като председател на едно от заседанията по време на форума, направи демонстрация на управление на системата на живо от САЩ. От близо 8000 км. той задейства системата чрез своя компютър и направи визитация на една от пациентките, оперирана вчера в МБАЛ"Света Марина".

От 8000 км роботасистент направи виртуална визитация в болница "Света Марина"
netinfo

Чрез робота-асистент пациентката, която предстои да бъде изписана на 3 септември, сподели с проф. Горчев подробности относно следоперативното си състояние.

Проф. Томов коментира, че личният контакт на лекаря с пациента, дори осъществен чрез роботизирана система е изключително важен и така пациентите се чувстват много по-спокойни. "За мен роботът Грег е крачка напред към бъдещето", категоричен е професорът.

Роботът, който вече си има име - Грег, е висок около 1,20 м, придвижва се безпрепятствено и съвсем безшумно по коридорите, в кабинетите и болничните стаи, снабден е с екран, на който се вижда лицето на лекаря и е с вградени звукови колони, за да се чува гласът му. По този начин се създава усещането за непосредствена близост с отсъстващия експерт от екипа на болницата, а пациентите могат да са в пряк контакт с лекаря, на който са се доверили, дори когато той не е физически край тях.

Роботът е единствен за сега в България, но не се чувства самотен сред колегите си от МБАЛ „Света Марина-Плевен", защото вече е всеобщ любимец, а и съвсем скоро ще пристигне още един негов „колега".

С помощта на асистент-роботите ръководството на МБАЛ „Света Марина-Плевен", една от най-високотехнологичните болници в Югоизточна Европа, се надява да реши един болезнен проблем на съвременното здравеопазване - максималната оптимизация на времето на висококвалифицираните специалисти и експерти, така че нито пациентите, нито лекарите да са ощетени. По този начин, реализирайки в България концепцията за „пренесено присъствие" от съвременната роботика и телемедицина, екипът на болницата прави още една крачка към „света на бъдещето".