Окръжният съд върна делото срещу Зелов заради съществени неясноти
Окръжният съд върна делото срещу Зелов заради съществени неясноти / archive.dariknews

На 11 август Окръжен съд-Плевен е взел решение да върне в Софийска прокуратура делото срещу зам.-кмета на Плевен Алексей Зелов.

В разпореждането по делото, Плевенският Окръжен съд посочва, че в обвинителния акт при описването начина на подготовка, предаване и получаване на сумата, вменена в обвинението, изрично е посочено, че на 22 април 2014 г. в плика „се съдържали 14 броя банкноти с номинал 100 лева, общо на стойност 4000 лева, със серии и номера, описани в протокол за белязане на банкноти". Според съда са налице противоречие в обстоятелствената част на обвинителният акт и неяснота, относно предмета на престъплението.

Няма как математически 14 банкноти с номинал от по 100 лева да са равни на 4000 лева, се посочва в материалите по делото, а това касае пряко предмета на престъплението - неговия размер.

Освен това в обвинителния акт се посочва, че Алексей Зелов е получил сумата „загдето е извършил действия по служба - осигурил своевременно и по-бързо подписване и изплащане на платежни нареждания от съответните длъжностни лица от Плевен по фактури", откъдето изобщо не става ясно, в какво конкретно са се изразили тези негови действия.

Магистратите посочват още, че след като е прието, че обвиняемият е извършил тези действия, прокурорът е длъжен да посочи как е станало това, с кого е разговарял и какъв конкретно е приносът на обвиняемия, за да се преведат сумите, според обвинителния акт на 16 и 17 април 2014 г. около обяд.

Заради тези допуснати неясноти е взето решението съдебното производство по описа на Окръжен съд-гр.Плевен да бъде прекратено. Делото срещу Алексей Зелов се връща на Софийска градска прокуратура, за отстраняване на допуснатото съществено нарушение на процесуалните правила, съобразно закона.

Разпореждането може да бъде протестирано пред Апелативен съд във Велико Търново в 7-дневен срок.