Огромни са количествата цианкалий, открити тази сутрин в Плевен
Огромни са количествата цианкалий, открити тази сутрин в Плевен / archive.dariknews

Във връзка с установеното голямо количество цианкалий в бившата сграда на "Мерки и измервателни уреди" - Плевен, Окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител, който в качеството си на длъжностно лице е допуснал негови подчинени служители да извършат престъпление, свързано със съхранение на опасни и вредни вещества, химикали и различни смеси. Това съобщи наблюдаващият прокурор Искра Ганева.

Сигналът е подаден тази сутрин около 9:30 часа от главния секретар на Областна администрация - Плевен Емил Димитров, който при приемане на сградата е установил съхраняването на неизвестни за него химически вещества. Той не пожела засега да коментира случая при излизането си от сградата.

Огромни са количествата цианкалий открити тази сутрин в Плевен
netinfo

При извършения оглед на мястото е установено наличието на изключително опасни за хората и околната среда вещества. Към момента е иззет над 1 кг. цианкалий като сухо вещество, както и няколко пластмасови съда с разтвор на цианкалий и стъклени колби и епруветки, също с цианкалий. Прокурор Ганева каза, че намереното към момента количество прахообразен и течен цианкалий е огромно. Проверката е установила наличието и на други отровни вещества като арсен и др.

Откритите до момента опасни вещества бяха транспортирани от служители на Гражданска защита до бункер в близост до лабораторията, където ще бъдат обезопасени до решаването на въпроса с окончателното им унищожаване.

Лабораторията, която се помещава на два етажа има множество помещения и по първоначални данни от десет години не е била стопанисвана от никого и достъпът до нея на практика не е бил ограничен.

Огромни са количествата цианкалий открити тази сутрин в Плевен
netinfo

Прокурор Искра Ганева заяви, че след днешната намеса няма опасност населението и околната среда.

Предстои да се установи, кой е трябвало да съхранява отровните вещества и да ги предаде по съответния ред. Разследването продължава.