ОДМВР:Основна задача е да разработим дългосрочни политики срещу конвенционалната престъпност
ОДМВР:Основна задача е да разработим дългосрочни политики срещу конвенционалната престъпност / dariknews.archive

На 15 юли в салона на читалище „Пробуждане" в плевенското село Пелишат се проведе среща с жителите по инициатива на кмета на селото Петър Йочев. На нея присъстваха административният ръководител на Районна прокуратура - Плевен Владимир Николов, кметът на община Плевен проф.д-р Димитър Стойков, както и лидер на ромското общество - Върбан Маринов. Това информираха от пресцентъра на полицията в Плевен.

По време на срещата с жителите на село Пелишат директорът на ОДМВР-Плевен старши комисар Венцислав Катинов отбеляза, че основна задача е да се разработят по-дългосрочни политики за борба с конвенционалната престъпност.

В рамките на заседанието старши инспектор Мариан Дочев - началник на РУМВР-Пордим направи преглед на състоянието на местната престъпност. Динамиката на показателите за първите шест месеца на 2015 беше съпоставена със същия период на предходната година. Детайлен анализ беше направен на данните за кражби - престъпленията с най-висок относителен дял в т.нар. битова престъпност.

От началото на годината на територията на село Пелишат са заявени 12 престъпления, от които 6 кражби. През 2014 година общо заявителските материали са били 18, от които 14 кражби. Определен е полицейски служител за едежденва работа по сигнали на жителите на селото. Инициирани са срещи с хората от населеното място всеки месец. В тъмната част на денонощието е осигурено дежурство от полицейки патрул от двама служители с един автомобил.

Етническо напрежение в село Пелишат няма. Осигурени са седем камери за видеонаблюдение, както и фирма за сигнално охранителна дейност.

Срещата приключи с покана на кмета на село Пелишат Петър Йовчев за създаване на нощен обход с местни жители и осигурени 5000 лева от кмета на община Плевен проф.д-р Димитър Стойков за закупуването на още камери за видеонаблюдение.