Общинският съвет в Ловеч дава 32 000 лева за медицинска апаратура
Общинският съвет в Ловеч дава 32 000 лева за медицинска апаратура / netinfo

32 000 лева ще инвестира Общинският съвет в Ловеч за закупуване на сет за диагностична и оперативна хистероскопия за Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Д-р Парашкев Стоянов". Това стана ясно на заседание на общинските съветници в Ловеч. Комплектът е съвместим със съществуващата в болницата апаратура за лапароскопия, която е закупена също от общината през 2003 год.
Реформата в болничния сектор на здравеопазването поставя пред болницата по-високи изисквания и задължения за предоставяне на качествена и достъпна медицинска помощ, каза д-р Тихомир Бенев, директор на болницата. Той посочи, че болницата е договорила 229 клинични пътеки и това я нарежда сред първите областни болници в страната с най-голям брой договорени пътеки. Апаратурата, която ще закупи Общинският съвет, е необходима за покриване на изискванията за качествена и достъпна медицинска помощ.

Част от средствата за закупуване на апаратурата са от паричните санкции, които се налагат на общински съветници, които отсъстват от заседанията на комисиите и на Общинския съвет, каза председателят на местния парламент Милко Недялков. Ще се търсят и други параграфи.

За пореден път поставяме въпроса на Министерството на здравеопазването за увеличаване на дела на Община Ловеч, която единствена от осемте общини-акционери в дружеството инвестира в апаратура, каза Милко Недялков. Той посочи, че от 1999 г. досега Община Ловеч е дала за болницата близо един милион лева и в същото време капиталът й в акционерното дружество намалява. Това става за сметка на държавата, която увеличава капитала си от 51 на 66 процента през последните години чрез инвестиране на средства за покриване на стари задължения на болницата. Общината има едва 12% дял.

Община Ловеч няма общинска болница и е заинтересувана от бъдещето и политиката на здравното заведение, каза председателят на Общинския съвет. Миналата година е бил даден безлихвен заем от 70 000 лева за оборудване на клиничната лаборатория. Средствата са от фонд „Приватизация" и са дадени с решение на Общинския съвет. През годините са инвестирани средства в ремонт на различни отделения на болницата - хирургия, ортопедия и др. В същото време в Съвета на директорите на болницата няма представител на общините-акционери. Единственият представител на община Ловеч бе отстранен по предложение на здравното министерство миналата година от състава на съвета на директорите. Въпреки това, община Ловеч участва в подготовката на съвместен проект с Ерфурт за цялостно саниране на сградата и постигане на енергийна ефективност.