/ БТА
Община Плевен предприема стъпки за реновиране къщата на Гена Димитрова в родния ѝ Беглеж

Реновирането на родния дом на Димитрова и превръщането му в музей беше тема на среща с участието на Елина Димитрова - заместник-кмет „Хуманитарни дейности“, началника на отдел „Култура и туризъм“ Анелия Дечева, Милена Стойкова - дъщеря на оперната прима, и кмета на Беглеж Георги Данов, съобщиха от Общината.

Проект за ремонт на къщата и превръщането ѝ в обект за културен туризъм с изложбена зала и зала със запазените вещи, сред които и пианото на Гена Димитрова, съществува отдавна, посочиха по време на разговорите Елина Димитрова и Анелия Дечева.

По този повод те са осъществили среща в Министерството на култура с експерти по културно-историческо наследство, за да изяснят процедурите за депозиране и одобрение на проекта, както и възможностите за държавно финансиране на неговата реализация.

Община Плевен подкрепя идеята за създаване на музей на Гена Димитрова в родното ѝ място и ще извърви нужните стъпки за осъществяването ѝ, бяха категорични Елина Димитрова и Анелия Дечева.

Милена Стойкова подари на присъстващите и кмета д-р Валентин Христов луксозни албуми със снимки от богатата творческа биография на Гена Димитрова, придружени с дискове със записи на неповторимите й изпълнения.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня