ОбС обсъжда на извънредна сесия настаняването на сирийски бежанци
ОбС обсъжда на извънредна сесия настаняването на сирийски бежанци / archive.dariknews

„При премиера и вицепремиера имаше среща по повод това, че Плевен е един от градовете, които са определени да приемат бежанци като също така за целта беше посочена сграда на „Гражданска защита" в парк „Кайлъка" и аз изразих своето лично становище, че „Кайлъка" не е най- подходящото място за настаняване на бежанци", сподели кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков пред журналисти и добави, че най-вече "Кайлъка" е Национален парк, в който денонощно има хора, които се разхождат, празнуват или почиват.

Проф. Стойков каза, че заедно с представители на Общината са направили обиколка на целия район в търсене на подходящи сгради. Той е категоричен, че бежанската база ще бъде не само извън територията на парк „Кайлъка", но и извън територията на град Плевен.

„При обиколката ни, друга по-подходяща база от тази на бившето виетнамско общежитие в Беглеж не открихме. Смятам, че сградата е подходяща, освен това не е в по-лошо състояние от тази на Гражданска защита, в която няма отопление, няма вода, а и ВиК инсталацията е напукана".

Кметът каза, че предстои предложението за Беглеж да бъде обсъдено първо в Общинския съвет на Плевен, след което ще бъде изпратено писмено и до вицепремиера.

„За първи път се сблъскваме с проблем от такъв мащаб", каза кметът Димитър Стойков и обясни, че от разговорите му с кметове на общини, където вече има бежанци е станало ясно, че там възникват редица проблеми и за да се избегнат той ще предложи да се свика извънредна сесия на Общинския съвет, непосредствено след редовното му заседание в четвъртък, на която при закрити врати се обсъди въпросът с настаняването на бежанци в Община Плевен.

Наистина проблем с предложението за общежитието в Беглеж е, че то е в близост с училището в селото. Затова идеята е учениците - 40 на брой да бъдат преместени в сградата на детската градина, в която в момента има шест деца. Там ще бъдат преместени и децата от предучилищните групи.

Относно реакцията и спокойствието на местните хора, кметът заяви, че вицепремиерът Цветлин Йовчев е гарантирал, че ще има засилено полицейско присъствие.
„Ние ще имаме помощ от държавата. Все пак ние сме член на Европейския съюз и сме негова граница. Имаме ангажименти и трябва да ги поемем", каза кметът на Плевен проф. Димитър Стойков. Според него ремонтът на общежитието в Беглеж може да струва около един милион лева.

Съгласно разпореждане, дадено от Министерския съвет, Община Плевен трябва да приюти 200 бежанци от Сирия. Преди дни кметовете на София, Плевен, Цар Калоян, Стрелча Елхово, Нова Загора, Момчилград и Община Харманли бяха извикани на среща в Министерския съвет, във връзка с настаняването на бежанци от Сирия у нас.