Нисколихвени кредити ще отпускат на земеделските производители за есенната кампания
Нисколихвени кредити ще отпускат на земеделските производители за есенната кампания / netinfo

До 80 % от извършените разходи на зърнопроизводителите, чиято реколта беше унищожена от сушата ще бъдат компенсирани, потвърди областният управител на Плевен Цветко Цветков. Проверките на Областна служба Земеделие показват, че загубите на зърнопроизводителите в Плевенско са сред най-големите.

Заедно с тази компенсация Министерство на земеделитео и горите е предвидило стъпки в още две направления, допълни губернаторът. Ще бъдат осигурени 3-процентни нисколихвени кредити на земеделските производители за финансиране на есенната кампания, за купуване на семена и торове.

Второто е свързано с предстоящото субсидиране на производителите на земеделска продукция от европейските фондове. Съобразно практиката на ЕС получаването на тази субсидия е в периода декември 2007г.- февруари 2008 г. Министерство на земеделието и горите договаря чрез Разплащателната агенция да се получат документи от всеки производител за това, какви субсидии ще получи той. С тези документи производителите ще могат да ползват кредити от банките по-рано, за да могат да посрещнат нуждите си по прибирането на пролетниците и по есенната кампания, обясни Цветко Цветков. Той беше категоричен, че място за напрежение в земеделския сектор и зърнопроизводството няма.