НАП  засилва контрола през почивните дни върху магазини и заведения
НАП засилва контрола през почивните дни върху магазини и заведения / Dariknews.bg

Втори пореден уикенд инспектори на ТД на НАП-Велико Търново извършиха масирани проверки на търговски обекти и заведения на територията на седемте области в обхвата на приходното ведомство. Проверени са голям брой складове за търговия на едро, заведения за хранене, магазини. Установени са 25 нарушения на данъчното и осигурителното законодателство. На нарушителите са съставени  актове, като ще им бъдат наложени санкции до 10 хиляди лева.

Най-често констатираните нарушения са неиздаване на касови бележки след контролни покупки на проверяващите, неотчитане на продажби, разлика в касовата наличност. В един от обектите във Видин изобщо не е бил включен фискалният апарат, а съботата се е водела по книга за почивен ден.  При проверките в Монтана са установени нарушения на осигурителното законодателство.

Проверените в Плевен четири обекта са заведение за хранене, складове за търговия на едро и магазин за търговия на дребно. Съставени са четири акта, три от които за неиздаване на касови бележки и един за разлика в касовата наличност.

Този засилен контрол през почивните дни е полезен и определено дава резултати, споделят данъчните служители участници в поредната акция. Това не е инцидентна акция, проверките през уикендите ще продължават, те действат дисциплиниращо и гарантират превенция, заяви директорът на ТД на НАП Велико Търново Христо Костадинов.