Наказаха с “порицание” съдиите Кирилов и Димитров
Наказаха с “порицание” съдиите Кирилов и Димитров / netinfo

Заповед за дисциплинарно наказание "порицание" е издала днес съдия Даниела Дилова, административен ръководител на плевенски Районен съд, за съдиите от институцията Димитър Кирилов и Красимир Димитров. Това съобщи за Дарик съдия Дилова.

Заповедта и преписката по случая ще бъде изпратена до ВСС, след което членовете му в рамките на месец ще трябва да се произнесат дали ще потвърдят, отменят или изменят наложеното наказание, поясни тя. По думите й, двамата магистрати могат след това да обжалват решението на ВСС, ако не ги удовлетворява.

По-рано Комисията по етика при ВСС прие, че и двамата съдии са нарушили правило 4, т.4 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което гласи "Колегиалните отношения между магистратите и служителите в съдебната система, независимо от мястото на служебната йерархия, трябва да се основават на взаимно уважение и толерантност чрез въздържане от всякакво поведение, което вреди на репутацията на органите на съдебната власт". Двамата магистрати - Кирилов и Димитров, се явиха на изслушване пред Висшия съдебен съвет на 1 февруари, след като Комисията по професионална етика се самосезира по повод излъчен телевизионен материал.

В него съдия Димитър Кирилов оправда забавяне на дело за документално престъпление с неявяването на съдия Красимир Димитров като свидетел. Вторият пък оправда неявяването си с ползването на продължителен болничен, по време на който не се е интересувал от хода на делото.