tet
tet / obshtina teteven
Над 80 състезатели от пет държави – Германия, Белгия, Гърция, Албания и България, участват в 33-ия международен шахматен турнир „Тетевен Опън”, който се провежда до 24 август в планинския град, съобщават от пресцентъра на общината. Обявеният награден фонд на състезанието е 6000 лв., а наградите ще се раздават по турнирен коефициент.
Емблематичната за Тетевен спортна проява, която се запазва като традиция, е организирана с подкрепата на община от шахматните клубове „Ан Пасан“ и „Тетевен“ и Българска федерация по шахмат 1928.
Турнирът започна с едноминутно мълчание в памет на Митко Илиев, дългогодишен главен съдия на събитието. Надпреварата бе официално открита от зам.-кмета Свилен Русинов, като първите ходове на състезанието бяха символично отбелязани в партия между него и Петя Караиванова – европейски шампион по шахмат за девойки до 13 години. Русинов поздрави всички млади таланти на България, като не пропусна да стисне ръката и на Виктория Радева – републикански шампион за девойки до 18 години и петата най-добра шахматистка от Европейското първенство за девойки до 18 г. в Братислава, Словения.