Над 60% от децата в дома в Тотлебен са в регистъра-осиновяват ги само в чужбина
Над 60% от децата в дома в Тотлебен са в регистъра-осиновяват ги само в чужбина / archive.dariknews

Димитрина Иванова - директор на Дома за деца в село Тотлебен обясни, че капацитетът на дома е 65 деца като в момента в него са настанени 61. Тя сподели, че в региона има друг вид социална услуга - "Приемната грижа", която върви много добре, а това е и причина за голямото текучество в дома.

Децата, които са на възраст от 3 до 18 години се настаняват от дирекция "Социално подпомагане" със заповед и съдебно решение. Директорката уточни, че в момента в дома има само едно дете под 7 години като останалите деца са на възраст до 18 г. с изключение на четири, на които с разрешение на дирекция "Социално подпомагане" е удължен престоя в дома, понеже учат и ще могат да останат до 20-годишна възраст.

От началото на годината по услугата "Приемна грижа" са настанени 12 деца от дома, на различна възраст като вече се забелязва и търсене на по-големи, сподели Димитрина Иванова и добави, че в момента върви процедура за две 14-годишни деца.
Семействата, при които се настаняват децата са професионални родители, които са преминали курс на обучение и са предварително проучени от дирекция "Социално подпомагане" и "Отдела за закрила на детето".

Само едно дете не е пожелало да отиде при приемни родители, тъй като има по-големи брат и сестри в дома. Тук Димитрина Иванова уточни, че близо половината от децата са братя или сестри - по 3 или 4 от едно семейство. Сред децата в дома има и кръгли сираци и такива, които са там от 10-12 години, без да ги е потърсил никой до сега, въпреки, че са записани в регистъра и са предлагани за осиновяване.

Всички деца, които според новия семеен кодекс не са потърсени от родителите си в рамките на шест месеца са включени в регистъра за осиновяване. Техният брой в Дом за деца "Младен Антонов" е над 40.
От началото на годината три деца от дома са осиновени в Италия, като през 2012-та международните осиновявания също са били три. Директорът сподели, че всъщност в дома в Тотлебен национални осиновявания не се извършват, защото децата тук са много големи.

Ремонт за около 2,5 милиона лева е направен на дома по програма за развитие на селските райони като изготвянето на проекта е започнато през 2007 г., a през 2009 г. е извършено финансирането. Ремонтните дейности са започнали през 2011-та и са приключили миналата година. Директорът обясни още, че в дома много разчитат на дарения: "Средствата на общината са малко, а за да изпълним стандартите и критериите трябва да осигирим летния отдих на децата", сподели г-жа Иванова и добави, че миналата и тази година, благодарение на средства от дарители са успели да заведат всички деца на море, а отделно 20 деца са били и на планина - на "Беклемето".

Отоплението и храната в дома се осигуряват от фирми, които имат сключени договори с Община Пордим, обясни директорът на Дом за деца "Младен Антонов".