Над 200 плевенчани излязоха, за да кажат „Не на войната
Над 200 плевенчани излязоха, за да кажат „Не на войната / dariknews.archive

Близо 200 плевенчани се включиха в мирния протест под надслов „С Европа, но никога срещу Русия! Санкциите не спасяват живот! Искаме мир, а не война!". Протестът се проведе 12 февруари 2015 г.  пред Костницата в „Скобелев парк", където в 12:00 часа се събраха представители на Младежкото обединение в БСП, Общинските съвети на БСП в област Плевен, коалиционни партньори, неправителствени организации, симпатизанти и съмишленици на социалистическата партия. С тях бяха и кметовете на общините Левски, Пордим и Никопол - Любка Александрова, Илиян Александров и Емил Бебенов.

В началото на съитието беше почетена паметта на жертвите на конфликта в Украйна с едноминутно мълчание, след което поднесоха венци и цветя пред Костницата.

Областният председател на Младежкото обединение на БСП - Плевен, Стефан Бурджев, прочете и декларация до президента Росен Плевнелиев, председателя на Парламента Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов и всички парламентарни групи, с която се изразява силното безпокойство от ескалирането на военния конфликт в Украйна.

„Сериозно сме разтревожени, че в продължение на месеци жертви на сраженията станаха хиляди мирни граждани - в това число жени и деца. Опустошени са значителни територии от страната, а стотици хиляди са прокудени от родните си места. За съжаление международната общност все още не може да намери необходимите пътища за ефикасно мирно решение на конфликта", се казва в декларацията от Плевен.

Войната в Украйна може да бъде предотвратена само на масата на преговорите, а опитите за военно и силово решаване на проблема ще доведат до още повече жертви, до фатално разрастване на военните действия и до ново разделение на Европа, категорични са участниците в протеста.

Ако искаме България да остане място на мира и разбирателството, призоваваме всички национално отговорни политически партии и структури на гражданското общество твърдо да заявяват своята категорична позиция за мир и прекратяване на войната в Източна Украйна, заяви Стефан Бурджев.

Протестът продължи с мирно шествие от Костницата в „Скобелев парк" до Градската градина на Плевен.