kamila
kamila / obshtina.lovech
На 20 януари, събота от 10:00 часа в ловешкото село Йоглав ще бъде разигран автентичният обичай „Камилата”, съобщават от пресцентъра на общинската администрация.
Обичаят датира от дълбока древност и се е запазил до наши дни, като се изпълнява през януари по Ивановден (по стар стил) от група самодейци към местното читалище „Пробуда - 1926 г.“.

„Камилата“, придружена с „хиляда“ души войска, пристига от далечен „Арабастан“ и прави „малък театър“ на открито. Това е интересен хумористичен сюжет, веселба, „джумбиш”, който се изпълнява за здраве, щастие, берекет, много пари и много деца.

Главна обредна фигура на групата е животното „камила” - дървена конструкция, с оформена глава, наподобяваща камила, покрита с черги и носена от двама души. Окичена е с хлопки за добитък. На гърба й е закрепена кукла от летви и кратуна, наречена „Германчо”.

В първите години се е играело по домовете на Ивановци, а по-късно - у всички желаещи. Играчите са били само мъже, а в последните години се включват жени и дори деца.
Играта започва сутрин рано на площада пред кметството, където се играе за здраве на първия домакин - кмета на селото.

Присъстват много местни хора, гости и пътуващи през Йоглав. След ритуала всичките обредни действащи лица – около 15 човека, и присъстващите на площада се хващат на голямо българско хоро около „Камилата“.

После ритуалното шествие тръгва из селото да благослови всички жители. Домакините даряват играчите с погачи, вино, ракия, домашни суджуци, туршии, сухи чушки и други продукти от личното стопанство - кой каквото желае.