Н.Зеленогорски: Плевен е претендент за локализиране на Щаба на многонационалните сили
Н.Зеленогорски: Плевен е претендент за локализиране на Щаба на многонационалните сили / dariknews.archive

През миналата седмица съпредседателят на парламентарната комисия на Реформаторския блок и председател на парламентарната комисия по регионално развитие Найден Зеленогорски, е участвал в заседание на Комисията по отбрана към парламента, на което е била обсъдена темата, Щабът на Югоизточната бригада на Многонационалните сили да бъде локализиран в Плевен.
На среща с журна;исти в пресклуба на БТА в Плевен Зеленогорски каза, че Плевен е вторият кандидат след Пловдив, като вече има и трети - Велико Търново.

Той изрази надежда, че след проведени вече разговори с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с колегите от ГЕРБ и с Красимир Каракачанов, идеята ще бъде подкрепена от всички парламентарни групи.
"Имаме ефективни усилия, за да покажем и на правителството и на Комисията по отбрана, че Плевен е най-доброто място за разполагане на Щаба на многонационалните сили в Плевен".

Пред комисията по сигурност Найден Зеленогорски е изложил предимствата на Плевен, предвид базата на бившето ШЗО, крупният кадрови потенциал в града, както и наличието на две летища, които биха били много необходими в случай, че Щабът на многонационалните сили на Югоизточна Европа бъде разположен в Плевен.
Зеленогорски е разговарял и с ген. Михо Михов, който е председател на Комисията по отбрана към парламента, както и с министъра на отбраната Николай Ненчев, когото е помолил за подкрепа за кандидатурата на Плевен.

Според него числеността на военния състав на многонационалните сили ще се движи между 800 и 1000 души като в определени моменти може да достигне и 1300. Найден Зеленогорски изтъкна и факта, че икономическите възможности на военните от многонационални сили са значително по-високи, което би означавало живот за Плевен.

Решението за мястото, където да бъде разположен щаба трябва да стане ясно в следващите няколко месеца.