Москва подновява финансирането на паметниците на бойната слава у нас
Москва подновява финансирането на паметниците на бойната слава у нас / Dariknews.bg

Ръководството на Централен административен окръг на Москва е поело ангажимент да поднови финансирането на паметниците на руската бойна слава в Плевенско. Това информира след посещението си в руската столица кметът Найден Зеленогорски, който беше в Москва с част от своя екип и с областния управител Иван Новкиришки.

25 000 долара годишно ще бъдат превеждани на Дирекция "Военно-исторически музеи" за съвместна поддръжка на руските паметници, които са над 170 в Плевен и областта. Финансирането ще бъде подновено от 2011 година, след като бъде направено уточнение точно в кои паметници ще бъдат вложени парите.

Тази традиция беше прекъсната преди няколко години, тъй като Москва вложи сериозна сума, над 1 милиона долара, в изработката и монтирането на паметника на Генерал Скобелев в града. Въпреки липсата на субсидия от руска страна през последните няколко години, мога да ви уверя, че паметниците се поддържат в много добро състояние, подчерта кметът Зеленогорски. Той припомни, че в Плевен и региона са съсредоточени над 35% от всички паметници на руската слава в България.