Млади сладкари и готвачи показват умения и нови техники
Млади сладкари и готвачи показват умения и нови техники / Дарик Плевен, архив

Работна среща "Бизнесът и Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване в осъществяване на професионалното образование и обучение" организира днес плевенското школо. Поканени за участие са ученици, учители, служители от ПГРТО, представители на Бизнеса, ресторантьори, хлебари и сладкари, представители на инспектората, бивши възпитаници на училището и др. Предвидена е мултимедийна презентация на учениците от професия «Икономист», специлност «Търговия».

Демонстрации на професионалните си умения и творчество ще направят ученици, изучаващи специалностите «Кетъринг», «Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения» и «Готвач». Младите бармани и сервитьори ще приготвят алкохолни и безалкохолни коктейли. Единадесетокласничката Александрина Палева, подпомогната от главния готвач на р-т «Капитал» - Драгомир Симеонов, ще приготвят салата «Капрезе», характерна за италианската кухня, много предлагана в момента и в нашите заведения за хранене. За десерт двамата ще предложат «Шоколадов мус със синьо сирене».

Другата двойка готвачи Галя Павлова от ХІ а клас и Калоян Данев, готвач в р-т «Корона», ще приготвят студено предястие «Пушена сьомга с крема сирене», характерно за английската кухня.

Дванадесетокласникът Ивайло Хернаниев, който през изминалата учебна година спечели второ място на Регионалното състезание «Най-добър млад хлебар», ще приготви хилядолистно тесто, от което ще оформи закуски в различни форми и фигури. Съученикът му Кристиян Джоков ще представи работа с карамел, по-точно изработка на захарна фигура. Техниката е специална и за пръв път ще се демонстрира в града. За целта ще използва разтопена рафинирана захар, която се оформя в различни фигури върху силиконово килимче.

Работната среща и демонстрациите ще се проведат в учебна база «Орион», Многофункционална зала за кетърингови събития и презентации, от 17.00 часа.