Митрополит Игнатий освещава военните знамена за Богоявление
Митрополит Игнатий освещава военните знамена за Богоявление / dariknews.archive

Командването на военно формирование 42800 - гр. Плевен, най-учтиво кани плевенчани да присъстват на тържествения ритуал - водосвет на бойните знамена, Богоявление - Йордановден. Ритуалът ще се проведе на 6 януари 2017 г. - петък от 11:00 ч. пред Параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец" на площад „Възраждане".

По стар български обичай на 6 януари - Богоявление, Българската православна църква благославя Българската армия и нейните бойни знамена и флагове, които са символ на бойния дух на военнослужещите .

Тържественото отбелязване на този празник от личния състав на гарнизона е знак на уважение, преклонение, израз на приемственост и доказване готовността ни да продължим в бъдеще патриотичните и демократични традиции на българския народ.

Водосветът ще бъде отслужен от Негово Високопреосвещенство Плевенския митрополит Игнатий.

В тържественият ритуал ще участват почетни роти от военни формирования 42800, 38220 и 22160 град Плевен, ВВУБ „Георги Бенковски" град Долна Митрополия, представители на дружество "Традиция" град Плевен, представители на военно-патриотичните съюзи.

На ритуала са поканени представители на държавната и местната власт, както и командири на военните формирования от Плевенския гарнизон.