Министърът на земеделието и Мария Габриел откриват Пчеларство-Плевен 2014
Министърът на земеделието и Мария Габриел откриват Пчеларство-Плевен 2014 / archive.dariknews

От 7 до 9 февруари в Търговски център "Плевен" ще се проведе поредното международно изложение - договаряне "Пчеларство - Плевен 2014", организирано от "Партнерс експо"ООД, Областния пчеларски съюз и всички браншови пчеларски организации в страната. Форумът, в който ще вземат участие над 130 фирми и организации от България, Европа и Азия ще премине под патронажа на Министерството на земеделието и на областния управител на Плевен. Международното изложение-договаряне "Пчеларство - Плевен 2014" ще бъде открито на 7 февруари от министърът на земеделието Димитър Греков, евродепутатът Мария Габриел, областният управител на Плевен Илиян Йончев и кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

На пресконференция в Заседателната зала в Областна администрация - Плевен, Чавдар Велинов - съсобственик на "Партнерс експо"ООД сподели, че би било добре, предвид утвърдения Единен план за развитие на Плевен и наличието на Икономическа зона, в нея да бъде изградено предприятие, свързано с преработката на мед и пчелни продукти.

Той изтъкна значението на международното изложение-договаряне за град Плевен, както по отношение на бизнеса в региона като хотели, заведения в икономически план, така и по отношение на приходите, осъществени от реализирани посещения от гостите на форума на много от културните обекти в Плевен.

"И тази година, изложението прави стъпка напред като интересът към него расте не само у пчеларите и техните организации в страната, но и у много чуждестранни пчеларски съюзи и отделни производители на инвентар и техника за пчеларството", каза другият съсобственик на "Партнерс експо"ООД Лъчезар Табаков.
Той уточни, че освен традиционните участници, тази година идват по четири нови фирми от Сърбия и Румъния и три нови фирми от Турция, като ръстът се отбелязва и по отношение на организираните посещения на изложението. Той посочи пример с гостите от Румъния, които са идвали всяка година с един автобус, а за тази година има заявени четири такива посещения от 4 различни области на Румъния. Заявени са организирани посещения от Сърбия, както и за пръв път и от Гърция.

Голям е интересът и от специалисти в областта на пчеларството от различни страни, които освен от Балканите, Русия и Украйна, идват от Белгия, САЩ, както и от някои арабски държави.
В програмата на изложението отново са включени лекции и дискусии, както и награждаване на децата, отличени в конкурса "Пчеларството - Екология и плодородие, пчелният мед - здраве и дълголетие", което ще се състои на 9 февруари от 11:00 часа в читалище "Съгласие 1869".

Официалното награждаване на участниците и връчването на приза "Най-проспериращ млад пчелар на България през 2013" ще бъде в 12:00 часа на 9 февруари 2014 г .