Министър Стойнев: Президентът да не сезира Конституционния съд за такса ВЕИ
Министър Стойнев: Президентът да не сезира Конституционния съд за такса ВЕИ / svetlomira.anastasova

Президентът Росен Плевнелиев да не сезира Конституционния съд за 20 % такса ВЕИ, призова в Ловеч министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Според него, ако държавният глава го направи, няма да навреди на правителството, а на целия български народ, който очаквал тази макар и закъсняла мярка. Стойнев не бил против енергията от възобновяеми енергийни източници, но още нямало 2014-а, а страната ни била изпълнила плана за производството на подобна електроенергия до 2020 г.

Министърът коментира и проекта „Южен поток": „Няма сила, която да ме спре да се боря за проекта „Южен поток", защото той ще създаде хиляди работни места. Няма как ние да не го осъществим. Той не само че ще гарантира сигурност на доставките за природен газ за България, а и ще мине през най-бедния регион на Европа - Северозападния.

Стойнев посочи още, че е необходимо устойчиво регионално развитие на държавата ни, тъй като не е нормално по-голяма част от инвестициите у нас да са съсредоточени в София. „Именно заради това е създаден и конкретен инвестиционен фонд, който за следващата година е приблизително 500 млн. лв. - в помощ на регионите за инфраструктурни и бизнес проекти", допълни икономическият министър. Фондът ще бъде допълван с европейски средства.

В Ловеч Драгомир Стойнев присъства на изпращането на първите 75 коли, произведени в автомобилния завод на „Литекс Моторс", за Италия. Това е първата част от общо 150-те заявени от Евразия Мотърс автомобили с марката Great Wall, правени у нас, поясни изпълнителният директор на българската компания Илия Терзиев. До момента в завода край Ловеч са произведени 2170 коли, най-търсен е пикапът Steed 5.

Министър Стойнев Президентът да не сезира Конституционния съд за такса ВЕИ
netinfo

След април износ ще има още за Чехия, Словакия и Словения, работи се и за експорт към Турция.