lozari
lozari / dariknews.bg
На 14 февруари 2017 г. министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков се включи в традиционния ритуал по зарязване на лозята край Плевен.
В 10:30 часа в сградата на Института по лозарство и винарство/ИЛВ/ в Плевен, той се срещна с кмета на града Георг Спартански, областния управител Ралица Добрева, председателя на ОбС-Плевен, лидерите на ГЕРБ и АБВ в Плевен Владислав Николов и Цветан Антов и домакина на събитието – директора на ИЛВ-Плевен Иван Пачев.

lozari
dariknews.bg

Министърът на земеделието и храните изказа надежда, лозарите да имат една добра година, въпреки очакваните измръзвания поради ниските температури тази зима. Той каза, че за миналата година произведеното вино в страната е около 128 млн. литра вино като очакванията са около 62 млн. да бъдат за износ.
Министър Бозуков каза, че не случайно в Деня на лозарите и винарите е в ИЛВ-Плевен.
„По този начин искам да дадем знак на българските производители за по-тясна връзка с българската наука, защото от нея те само могат да получат много, при това на сравнително по-ниски цени в сравнение с чуждите технологии“.  

lozari
dariknews.bg

По време на наздравицата по случай празника на лозарите и винарите, кметът Георг Спартански каза, че българинът открай време се отнася с уважение към хората, които „му знаят цаката“, как се прави вино.
„Това не е проста работа и не случайно нашият институт, който съществува повече от 100 години и е първият на Балканите и затова, когато в Плевен идват чуждестранни гости, едно от първите неща, които им разказвам е, че тук именно е първият Институт по лозарство и винарства на Балканите и ние се гордеем с неговата история, постижение и традиции“.

lozari
dariknews.bg

По повод днешния двоен празник, кметът каза, че виното се прави с любов и се пие с любов, "т.е. любовта и виното са неща, които ние никога не сме делили и така, ние правим празника „две в едно“ – на виното с любов и вино с любов“.

Преди да се отправят към лозовия масив в местността "Томовското", където традиционно се извършва зарязването на лозите, гостите на събитието бяха поздравени с изпълнения на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев" с ръководител Мариян Туджаров. 

lozari
dariknews.bg

zarezan
dariknews.bg``

zarezan
dariknews.bg``

lozari
dariknews.bg

zarezan
dariknews.bg``