Любомир Петков: Дружество Автобусни превози ще бъде обявено в несъстоятелност
Любомир Петков: Дружество Автобусни превози ще бъде обявено в несъстоятелност / пресцентър на БСП Плевен

След ликвидацията на общинското дружество "Автобусни превози" ще се премине към неговото обявяване в несъстоятелност, прогнозира пред медиите днес общинският съветник от левицата Люомир Петков. Такава ще е следващата правна стъпка, защото активите, с които разполага дружеството "Автобусни превози", няма да стигнат за удовлетворяване на претенциите на всички кредитори към дружеството, поясни още той.

Според изнесените на общинската сесия на 14 февруари данни за миналата година, фирмата има  641 000 лева приходи и над 1.7 милиона разходи. В активите на дружеството има 3 недвижими имота, два от които са обявени от съдебен изпълнител за публична продан, и 20-ина автобуса, 6 от които са за бракуване. По информация на ликвидатора Борис Илонов, активите са оценени на около 1.4 милиона лева, а два от имотите са обявени за продан за над 900 000 лева.

Обявяването в несъстоятелност, според Любомир Петков, е ясен показател за това как през годините е управлявано дружеството. По думите му, вина за финансовия колапс, до който е докарано общинското предприятие, имат кметът Найден Зеленогорски, упълномощените от него лица от общинската администрация и управителят на дружеството Иван Стефанов.

Съветникът от БСП подчерта, че застава зад тази позиция, въпреки че на сесията мнозинството гласува против предложението на левицата именно те да поемат отговорност за ситуацията в дружеството.