/ iStock/Getty Images
Ловешкият административен съд отмени като незаконосъобразно решение на общинския съвет в областния град за произвеждане на местен референдум с въпрос: "Желаете ли Община Ловеч да обособи общинско дружество ВиК-Ловеч със 100 процента общинско участие, като за целта излезе с активите си от сегашното дружество, в което мажоритарен собственик е държавата, а Ловеч има 28 на сто от капитала?".

Областният управител на Ловеч възлага изготвянето на план за възстановяване на речното корито на река Вит

Решението на съда е по дело, образувано по жалба на областния управител Ваня Събчева. То е окончателно и не подлежи на обжалване, става ясно от публикуваното на сайта на съда решение, предава БТА.

Съдът счита, че в приетото решение, като административен акт, не са посочени правни основания за приемането му и не съдържа никакви мотиви. Според магистратите, "процесното решение, освен липса на правни основания и мотиви, е засегнато и от друг съществен порок - то няма необходимите реквизити като волеизявление, които са задължителни съгласно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС)".

Водният режим на Плевен и на десетте селища в района се отменя

Финансовите средства за произвеждане на местен референдум се осигуряват от съответния общински бюджет, общинският съвет е задължен едновременно с вземането на решение за произвеждане на референдум да определи и дата за произвеждането му, като едновременно с това утвърди образците от книжата за референдума, и одобри разходите за организирането и финансирането от общинския бюджет за тази цел, се посочва още в решението.

Съдът счита, че при приемането на оспореното решение, са допуснати съществени противоречия с разпоредбите на материалния закон и същото следва да бъде отменено като незаконосъобразно.
БТА