Ловеч, Луковит, Ябланица и Тетевен - пилотни общини в проект за социално включване
Ловеч, Луковит, Ябланица и Тетевен - пилотни общини в проект за социално включване / Dariknews.bg

Ловеч, Луковит, Ябланица и Тетевен са общините от Ловешка област, избрани за пилотни по проект за социално включване на Министерството на труда и социалната политика, съобщиха от пресцентъра на областната управа. Изборът е  направен на база на събраната статистическа информация за всяка община от Ловешка област по 10 критерия.

Те са относителен дял на подпомаганите чрез месечни социални помощи деца спрямо общия брой на децата в общината, относителен дял на децата, подпомагани чрез месечни семейни помощи за деца, брой на многодетните семейства, брой на самотните родители, който получават месечни социални помощи, брой на деца с увреждания, обхват в детските градини и на децата в начално образование, равнище на безработица и брой регистрирани безработни лица до 35 години в Бюрата по труда.

Община Луковит е с една от най-високите оценки в страната по посечените показатели. Избраните общини ще могат да представят идейни проекти. Проектът на социалното министерство е насочен към деца и семейства от рискови групи. Услугите по него ще включват работа с родители.

Ще се финансират дейности за формирането на умения за отглеждане на деца до 3-годишна възраст на родители и семейства. За децата от 3 до 7 години услугите са насочени към интеграция в детските градини и подобряване на училищната готовност. Финансирането предвижда и обучение на доставчици на социални услуги и персонал в детски градини.