Ловеч изпраща дарения за пострадалите от наводненията в град Берат

Ловеч изпраща дарения за пострадалите от наводненията в град Берат
Ловеч изпраща дарения за пострадалите от наводненията в град Берат / dariknews.archive

Община Ловеч и областният съвет на БЧК - Ловеч, отправиха апел за подпомагане на пострадалите от наводненията в побратимения албански град Берат, информират от пресцентъра на кметската администрация. Събират се пакетирани или консервирани храни, готови за консумация, без да е необходимо съхранението им в специализирани места като хладилници и други съоръжения, хигиенни материали - прах за пране, миещи и почистващи препарати, минерална вода, одеяла, чаршафи, дрехи и обувки в добро състояние. Пострадалите имат спешна нужда и от оборудване и пособия, с които да отводнят залетите къщи и да почистят калта.

Даренията ще се приемат всеки работен ден от 10:00 до 15:00 ч. в сградата на бившия дом на книгата - в пункт срещу офиса на сдружение „Взаимопомощ". На разположение ще са и доброволците на БЧК за всякакво съдействие по събиране на помощта. Организаторите молят даренията да се предоставят сортирани по артикули.

Кампанията започна на 13 февруари 2015 г. и ще продължи до края на месеца. Тя се породи от зов за помощ, отправен от кмета на Берат Фадил Насуфи до кмета на Ловеч. В писмото на Насуфи се казва, че ситуацията продължава да се влошава след наводненията, причинени от река Осуми през последната седмица в предградията на град Берат и близките села. Много хора са загубили всичките си мебели, стоки и добитък, къщите им са наводнени. Нещата стават все по-зле заради продължаващите дъждове и снеговалежи, хората не могат да се приберат по домовете си.

Кметът Минчо Казанджиев и директорът на областния съвет на БЧК в Ловеч Цветомира Георгиева призовават към солидарност. Нека бъдем съпричастни и помогнем с каквото можем в спешен порядък, се казва в съвместно тяхно изявление. Апелът е отправен и към гражданите, и към бизнеса.