varo6a
varo6a / dariknews.bg
Къщата на Тодор Кирков в ловешкия квартал „Вароша” ще бъде превърната в малка галерия и музейна сбирка, реши общинският съвет на последното си заседание.
Инициативата е на д-р Владимир Григоров, далечен потомък на войводата и председател на фондацията „Възраждане и памет”. Къщата е собственост на община Ловеч и той предлага да я ремонтира и поддържа, а за нея да се грижат един или двама музейни работници, които да осигуряват посещенията, като приходите да остават за общината. Д-р Григоров възнамерява издръжката на къщата да бъде осигурена от фондацията му.

Идеята на наследника на поборника е в къщата да се организират три изложбени секции: малка картинна галерия с картини на Р. Скорчев, Н. Зидаров и други наши художници; кът с вещи от Възраждането, включително и някои от тях от наличните в музея в Ловеч (по преценка на общината) на Тодор Кирков; кът с оригинални мечове на японски самураи, лична собственост на д-р Владимир Григоров.
Предстои експерти да се запознаят с предлаганите от д-р Григоров експонати, както и да се даде становище за целесъобразността на начинанието.