kofi
kofi / dariknews.archive
„Над 1300 са контейнерите в Плевен от тип „Бобър“ – 1,1 куб.м., които са пластмасови и метални. На една голяма част от тях, недобросъвестни граждани – най-вече клошари, чупят капаците и ги предават за отпадъци. От нашата фирма постоянно правим проверки и където има възможност подменяме контейнерите. Така, за една година сме подменили около 100 амортизирани или унищожени контейнера“.
Това каза Иво Георгиев – шеф на една от сметосъбиращите фирми в Плевен - FCC, по време на организирана от кмета на Плевен среща между медии и почистващите фирми.

kofi
dariknews.archive

Към това той добави и поведението на недобросъвестни граждани, и като пример припомни нощта, в която на различни места в Плевен бяха запалени общо 21 контейнера ­­.
„Тези контейнери бяха подменени от нашата фирма, без да искаме никакви средства от общината, защото ние имаме и социална функция и не можем да оставим града без съдове независимо, че фирмата е на загуба“, каза Георгиев.
Той посочи и честата кражба на контейнери като само преди 20 дни са били откраднати 5 контейнера, за които са пуснати жалби до прокуратурата и полицията и в момента се издирват.

Друг тежък проблем при експлоатацията на контейнерите в Плевен е препълването им и изобщо ползването им за изхвърляне на строителни отпадъци в тях.
„Това са огромни късове бетон и тухли, които гражданите недобросъвестно изхвърлят в тях, вместо да си поръчат контейнер за строителни отпадъци“, каза Иво Георгиев и допълни, че съответно оклоло препълнените със строителни отпадъци контейнери, гражданите поставят и своите битови отпадъци. Това в последствие води до необходимост от „Фадрома“ и самосвал за освобождаването на строителните отпадъци.
Иво Георгиев порчерта, че това се случва в рамките на един ден на 4-5 места в Плевен и се отразява изключително върху изпълнението на графика за събиране на смет. Той добави и, че на местата с освободен от строителни отпадъци контейнер е нужна отделно друга „Фадрома“ за почистването на натрупаните наоколо битови отпадъци, което фирмата извършва безвъзмездно.

kofi
dariknews.archive

Иво Георгиев отново подчерта, че дори при унищожен или откраднат контейнер, гражданите в района няма да бъдат оставени и той ще бъде подменен с нов, независимо, че това става за сметка на фирмата.