Костюм, разработен от НАСА, спасява животи в Плевен
Костюм, разработен от НАСА, спасява животи в Плевен / Авис Медика

С уникално помощно средство за борба с хеморагичния шок се сдоби плевенската болница "Авис-Медика", информират от лечебното заведение. Технологията, която е под формата на костюм, носи името Zeox Niasg и е произведена по оригинална разработка на NASA.

Zeox Niasg е доказано ефективен и безопасен при лечението на шок причинен от травми, усложнение при бременност, разкъсани вътрешни органи и кръвоносни съдове, тежки алергични реакции, удавяне и мозъчни увреждания, обясняват от "Авис-Медика". След поставянето на NIASG, за няколко минути 30% от обема на кръвта в третираните области се " премества" към сърцето, белите дробове и мозъка, препятствайки задълбочаването на шока.

Това удължава времето за адекватна реакция на екипа води до по-бързо преодоляване на критичното състояние на пациента, намалява рисковете от трайни увреждания, подобрява прогнозата и изхода от това крайно и тежко и опасно за здравето и живота на пациента състояние, коментират специалистите. 50% от смъртните случаи са в рамките на един час, смъртта е причинена от фатална кръвозагуба или от изпадане в (нервен) шок.

Допълнително 30% от смъртните случаи при цивилните се случва в рамките на 2-3 часа заради вътрешна хеморагия (кръвоизлив). Бързото прилагане на Zeox Niasg може да спаси животи, подчертават от болницата. Също така, с намаляването на стандартните процедури при кръвопреливането, намалява вероятността за заразяване на пациента със СПИН и хепатит, допълват от лечебното заведение.

Подготовката и поставянето на NIASG отнема броени минути. В САЩ приложението на костюма е одобрено от FDA случаите на тежки травми, хеморагичен шок от различен произход (най-често усложнение в ход на раждането или в ранния след родилен период).