Колективен трудов договор за образованието подписаха в Ловеч
Колективен трудов договор за образованието подписаха в Ловеч / prescentar.lovech

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев и социалните партньори подписаха общинския колективен трудов договор (КТД) за системата на образованието, който ще действа от 1 януари 2013 г. до 31 декември 2014 г. Подписите си заедно с кмета под документа поставиха председателят на общинската организация на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Гено Вътев, председателят на общинската организация на Сдружението на директорите в средното образование Любомир Христов, председателят на общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ Румяна Големанска и председателят на Регионалния синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" Иво Райнов.

Предмет на общинския колективен трудов договор са въпросите на трудовите, осигурителните и социалните отношения и на жизненото равнище, които не са уредени с повелителни разпоредби от Кодекса на труда и подзаконовите нормативни актове. Работници и служители, които не членуват в синдикатите, страни по договора, може да се присъединят към сключения от техния работодател КТД в учебното звено само с писмено заявление до работодателя и ръководството на синдиката.

С КТД общината и работодателите се задължават в рамките на годишния бюджет при възможност да предвидят за работещите в сферата на народната просвета в общината допълнително трудово възнаграждение, разделено на три плащания или на друг принцип, уреден с вътрешни правила и/или с КТД на ниво учебно заведение.
В договора се обръща особено внимание на квалификацията на педагогическите и непедагогическите кадри. За квалификацията са договорени 0,8 на сто от годишните средства за работна заплата в рамките на единния държавен разходен стандарт и 0,2 на сто от годишните средства за работна заплата, финансирани от общината, за непедагогическия персонал в детските градини. Положителното в новия КТД е отношението на страните към по-високата квалификация на педагогическите кадри. Договорени са по-високи нива за допълнителни трудови възнаграждения и за по-висока лична квалификация. Те са не по-малко от 15 лв. за V професионална квалификационна степен (ПКС), не по-малко от 20 лв. за IV ПКС, 25 лв. за III ПКС, 55 лв. за II ПКС и 75 лв. за I ПКС. В националния КТД, подписан на 28 юни т. г., средствата са съответно 12 лв., 16 лв., 20 лв., 48 лв. и 65 лв.

Нов момент в КТД е, че средствата за работно и представително облекло не се обвързват с минималната работна заплата, каквито са договореностите и на национално ниво. Общината и работодателите осигуряват средства за представително облекло на работниците и служителите - педагогически специалисти, членове на синдикалните и работодателските организации, страни по КТД, в размер не по-малко от 320 лв. За безплатно работно и униформено облекло средствата са не по-малко от 240 лв.

На общинско ниво са договорени и по-големи размери на отпуските. 30 работни дни е основният платен годишен отпуск по чл. 155, ал. 4 от Кодекса на труда (на национално ниво е 28 дни). Удълженият платен годишен отпуск по чл. 155, ал. 5 от Кодекса на труда и чл. 24, ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските е определен на 58 работни дни за педагогическите кадри (на национално ниво е 56 дни).

Общината и работодателите изплащат транспортните разноски на пътуващите учители, членове на синдикатите или присъединили се по реда на Кодекса на труда, в размер на не по-малко от 90 на сто от стойността на абонаментните карти или билетите (на национално ниво е 85 на сто).

Постигнатите договорености със социалните партньори са вследствие на ползотворната и резултатна съвместна дейност, поставена на основата на диалога, взаимното уважение и доверие, коментира кметът Казанджиев. Така, каза още той, ще реализираме нашите основни цели - учителите и работещите в сферата на образованието в община Ловеч да бъдат с по-висока лична квалификация, да се подобряват условията на труд, да се изгражда мотивация за повишаване качеството на обучение и децата ни да бъдат в училище.

Снимка: Пресцентър на община Ловеч