Кметът затяга контрола върху издаването на безплатни карти за Синя зона в Плевен
Кметът затяга контрола върху издаването на безплатни карти за Синя зона в Плевен / dariknews.archive

Годишно без регламент се раздават около 500-600 карти за безплатно паркиране в "Синята зона" в Плевен, което води до загуба в общинския бюджет от около 250 000 лева. Това каза пред журналисти кметът на Плевен Георг Спартански.

Той коментира, че според общинските наредби, право на такива карти имат хората на изборни длъжности - общинските съветници, и заслужилите и почетните граждани на Плевен, но практиката показва, че се извършват груби злоупотреби. Така напримет общинските съветници вместо да ползват по една безплатна карта за "Синя зона", ползват официално по 3, а в много случаи и по повече, тъй като някои от тях имали по няколко коли, сподели кметът.

150 са подадените заявления в Центъра за градска мобилност за изминалите 15 дни от Новата година и последните няколко от 2015-та г.
Ако продължи тази практиката с нерегламентирано издаване на безплатни карти за "Синя зона", общината ще продължи да бъде ощетявана с по четвърт милион лева годишно и за това кметът на Плевен внася по спешност предложение в Общинския съвет, да бъде създадена комисия, която до заседанието в края на февруари трябва да изготви критерии - дали и на кого могат да се издават такива карти, както и да се извършат необходимите допълнения и изменения в Наредбата, която регламентира отпускането им.

Георг Спартански коментира, че не е проблем той сам да назначи такава комисия,, но според него е необходимо това да бъде извършено от общинските съветници като избраници на плевенчани.