Кметът уважи исканията на търговците и спря конкурса за павилионите
Кметът уважи исканията на търговците и спря конкурса за павилионите / archive.dariknews

Със заповед на кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков конкурсът за отдаване под наем на 11 павилиона в кварталите в Плевен беше спрян. Председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов съобщи за Дарик, че вече се работи по исканията на протестиращите, посочени в петицията, внесена до него и Община Плевен.

Едно от общо петте искания на протестиращите е проверка на архива на "Жилфонд" и Центъра за градска мобилност, за да се установи точният брой на даваните откази на местни търговци за изминалите десет години за извършването на този вид дейност.
Другото искане е за приходите в Общинския и Държавен бюджет също за последните десет години от дребните и средни търговци от бранша.

Дарин Ангелов каза, че е помолил кмета на Плевен да му предостави доклада с данните от проверката в архивите на "Жилфонд" и Центъра за градска мобилност, след което заедно с общинските съветници на базата на данните да преценят дали е необходима промяна в решението.
Той изрази надежда, това да стане до средата на февруари, за да влезе като предложение в Общинския съвет.

Този понеделник малки и дребни търговци на тютюневи изделия внесоха петиция до кмета на Плевен и председателя на Общинския съвет. Тяхното настояване беше конкурсът за отдаване на 11 павилиона под наем, който трябваше да се състои на 6 февруари да бъде спрян. Мотивът им беше, че в конкретния случай се създават условия за монопол на пазара, който би унищожава малкия и дребния бизнес в Плевен.