Кметът на Плевен се включи в премахването на жълтите ивици по Пешеходната зона
Кметът на Плевен се включи в премахването на жълтите ивици по Пешеходната зона / dariknews.archive

Тази събота кметът на Плевен Георг Спартански се включи в почистването на жълтите линии, боядисани с блажна боя, които бяха поставени, за да обозначат маршрута на станалата печално известна в цялата страна "велоалея".

"Обещах на плевенчани, че грозните жълти линии ще изчезнат от лицето на Плевен не заради изборите, а защото не прилича на Плевен да има тези грозни жълти линии през лицето си.
Извинявам се на плевенчани от името на други, без да имам вина, че градът беше така грозно разчертан и този безумен проект все пак ще трябва да се случи и моля за разбиране, защото неслучването на проекта ще доведе до ефективна санкция в ущърб на общината в размер на 4,5 млн. лева, което ще постави под въпрос съществуването й".

Това каза кметът Георг Спартански пред медиите по време на започналото почистване на жълтите ивици, които взривиха плевенската общественост, дни преди местните избори през октомври 2015 г.

Почистването се извършва от специално наета фирма като кметът обясни, че разходите по извършването на дейността са може би в хиляди пъти по-малки в сравнение с възможните санкции, които могат да бъдат наложени на Община Плевен при неизпълнение на един от комплекса проекти, чийто срок за изпълнение изтича в края на тази година.

Кметът на Плевен се включи в премахването на жълтите ивици по Пешеходната зона
netinfo

Той уточни, че ще бъдат почистени жълтите ивици по продължение на цялата Пешеходна зона. "Не можем да си позволим там, където гражданите се разхождат, да ги има тези грозни жълти линии", каза Спартански. Той уточни, че маршрутът ще бъде маркиран с дискретни светлоотразителни габъри, които ще придадат друга визия на Пешеходната зона.

Георг Спартански припомни, че проектът за велоалеите е част от проекта за Интегриран градски транспорт, който се състои от десет компонента и който и от тях да не се случи, това ще е основание на управляващия орган по Оперативната програма да наложи 25 процентова санкция върху общата стойност на проекта от 18 млн. лева.

Малко по-късно, заедно с граждани на Плевен и заместник-кмета по европейските въпроси Стефан Милев, кметът запали свещ в храм "Св. Николай" за празника на християнското семейство.

Кметът на Плевен се включи в премахването на жълтите ивици по Пешеходната зона
netinfo