jejljan
jejljan / dariknews.archive
На 2 юни от 10:00 часа в Летния театър в парк „Кайлъка“ в Плевен ще се състои 4-то издание на Националния фестивал „Любимото ми хорце“. Джейлян Демирев, който е организатор на фестивала и ръководител на клуб "Северняците", каза пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен, че фестивалът продължава да бъде без конкурсен характер. В него ще участват 20 състава от страната, които вече са определени и до провеждането му няма да се записват нови с оглед по-стройната организация.
Сред участниците са два състава от Варна, два състава от София, от Ботевград, Ловеч, Шумен, Разград, Плевен, Пордим, Левски.
Посещението на фестивала, който ще се проведе в рамките на около 2 часа ще бъде безплатно като два автобуса ще извозят също безплатно желаещите граждани от Плевен до „Двете сърнета“ в „Кайлъка“.

Джейлян Демирев обясни замисъла на създаването на фестивала с името „Любимото ми хорце“: „Реших да дам възможност на колегите да танцуват това, което им е на сърцето. Няма нужда да има задължителни хора. Така ще се представи наистина предпочитаното хоро“.

Според регламента, съставите ще се представят в рамките на 8 минути, в които могат да включат и две и три хора  по желание. За носиите няма задължителни изисквания, но повечето участници идват с носии, обясни Демирев.
Във фестивала, Клуб „Северняците“ ще покаже за първи път автентично северняшко хоро, което не е включено в програмата за 24-ти май за влизане в Книгата на рекордите "Гинес".
„Много се радвам и съм горд, че при мен има толкова много деца, които искат да танцуват“, каза Джейлян Демирев. Той уточни, че най-малкото дете което ще участва във фестивала е на 6 г., а най големите са в 12-ти клас. Веднага след края на фестивала, около 13:30 часа на пл. „Възраждане“ в центъра на Плевен ще се извие голямо хоро, в което са поканени да се включат всички граждани, които пожелаят.
При лошо време, фестивалът ще се проведе в спортната зала „Балканстрой“.
 
Джейлян Демирев добави, че всеки ден се правят репетиции за подготвяне на показването на юбилейното шоу, което ще покаже 65 автентични български хора в 12:00 часа на 24-ти май, с което ще се кандидатства за Книгата на рекордите „Гинес“.