ekz
ekz / archive
По повод 175 г. от рождението на Екзарх Йосиф, в плевенското село Бреница – Община Кнежа беше открита паметна плоча на българския православен духовник. Официален гост на събитието беше вицепремиерът и министър на отбраната на Р България Красимир Кракачанов.

ekz
archive

Военният министър подчерта, че Екзарх Йосиф, чийто корени са от село Бреница, е един от най-великите български духовни водачи. Той припомни още, че висшият духовник се нарежда заедно с Патриарх Евтимий и първия български екзарх Антим Първи, благодарение на които съществува българската кауза: 
„Това е онзи български водач, който пое върху плещите си отговорността за милион и половина българи, останали след Освобождението на България отново под турско робство – българите в Тракия и Македония. Милион и половина българи, за които Българската екзархия се грижеше във всяко едно отношение. Изграждаше им училища, читалища, гимназии. Изграждаше църкви и манастири с идеята да се съхрани българската национална съвест и българското  национално самосъзнание. От тази гледна точка, екзарх Йосиф е един велик българин, който трябва да бъде уважаван подобаващо.

ekz
archive

И когато може би от един месец говорим за идването на папата в България, защо не се сещаме днес, че се навършват 175 г. от рождението на един велик българин, който не е дошъл със самолета, а е посветил целия си живот – 36 години като глава на Българската православна църква, за нашето духовно възраждане, за образованието на останалитe под турско робство българи, човек, който е свършил много повече от една камара политици, които никога няма да попаднат в историята“, каза Красимир Каракачанов след откриването на паметната плоча.

ekz
archive

Гости на събитието бяха народните представители д-р Калин Поповски и Красимир Богданов, зам.-областният управител на Плевен Татяна Божинова, кметът на село Бреница Пламен Лъжовски, кметове и зам.-кметове на населени места, общински съветници, председателят на Сдружение „Млади гвардейски отряди“ и „Докосни дъгата д-р Денислава Ангелова.

ekz
archive

ekz
archive

ekz
archive

ekz
archive