Какво ще решава Общинският съвет на августовската сесия
Какво ще решава Общинският съвет на августовската сесия / снимка: Дарик Плевен

Предложение за обсъждане на актуализация на сборния бюджет на Община Плевен за 2010 година ще разглеждат местните старейшини на предстоящата на 19 август сесия на Общинския съвет. Предложението внася инж. Огнян Цанев - ВрИД кмет на Община Плевен. Ден преди това, на 18 август от 17.30 часа в Конферентната зала на сграда „Гена Димитрова", на ул. „Димитър Константинов" № 2, ще се проведе и публично обсъждане на изменението на бюджета на общината. 20-и август е крайният срок, в който изменението по закон трябва да е прието.

В дневния ред са заложени и три точки, които се отнасят до разкриване на социални центрове като делегирана от държавата дейност. Първото предложение е за разкриване на Център за настаняване от семеен тип за деца на възраст между 7 - 18 год., лишени от родителска грижа. Центърът се намира на първия етаж от блок "А" на хотел "Сторгозия" като беше основно ремонтиран. В него са настанени 12 деца от Дом за деца, лишени от родителска грижа.

Второто подобно предложение се отнася за разкриване на Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания. Капацитетът е 30 деца, инициативата се реализира съвместно със Сружение "БАЛИЗ" Плевен в сградата на ул."Белмекен" 11.

Дневният център за възрастни с физически увреждания също може да стане делегирана от държавата дейност, ако плевенските общински съветници гласуват "за" това решение. Този център ще бъде на ул. "Даскал Димо" 18. Сградата там е държавна собственост, предоставена с договор на Националния център за социална рехабилитация до 2013 год. Къщата е основно ремонтирана и адаптирана по изискванията за достъпност, капацитетът е 12 места като към момента има вече подадени 13 заявления за ползване на услугата.

С решението на членовете на Общински съвет Плевен и трите услуги от 1 януари 2011 год. ще станат делегирани от държавата дейности, т.е. необходимите средства за издръжката им следва да бъдат осигурени от държавния бюджет за следващата година.