Изложба с фотографии и скулптури от Лавал в Ловеч
Изложба с фотографии и скулптури от Лавал в Ловеч / s.velichkova

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев откри изложба с фотографии и скулптури от френския град Лавал, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. В изложбена зала „Вароша" са експонирани 26 фотоса на френски фотографи, показващи Лавал, и 5 керамични скулптури. „Изложбата тук не е случайна - каза Казанджиев, - тя е поредното доказателство за нашите традиционно добри взаимоотношения. Приятелството помежду ни бе подпечатано преди години с подписването на договора за партньорство между Ловеч и Лавал".

Кметът връчи на автора на скулптурите - Моник Гурне, която лично присъства на откриването на изложбата, керамичен съд, дар от Ловеч. „При нас традицията повелява на Цветница всеки да отнесе вкъщи керамичен съд, символ на здравата връзка между земята и огъня, който да го пази през цялата година и да носи здраве и благополучие" - подчерта кметът. От своя страна Гурне го дари със своя работа - скулптура на жена, стояща навръх планината и мечтаеща за бъдещето.

Изложба с фотографии и скулптури от Лавал в Ловеч
netinfo

Самата авторка определи своите творби точно по този начин: „Те отразяват емоциите на жената. Жената, която се опитва да почувства бъдещето".
Кметът Казанджиев получи още един, определен от него като много ценен, подарък. Снимка от подписването на 11 декември 2010 г. на договора за побратимяване между Ловеч и Лавал. „За да обезсмъртим договора" - заяви Патрик Мусе, председател на Асоциация „Доверие България", чрез която се осъществява многостранното сътрудничество между двата града.

Поздравите на кмета на Лавал поднесе общинският съветник Ги Гурне. Той подчерта, че културният обмен е само една малка част от съвместните дейности между градовете побратими и пожела на всички ловчалии много здраве, пролетно настроение и успехи по случай празника Цветница. Гурне изрази увереност, че партньорските отношения между Ловеч и Лавал ще продължат.

По-късно кметът Казанджиев и Патрик Мусе подписаха споразумение за партньорство, според което ученици ще проведат в Ловеч производствената си практика в социалните услуги и в селското стопанство.