/ Проф. Беню Цонев”-Ловеч
Гостуващата изложба на Националния литературен музей „В търсене на хармонията” – разказ за жизнения и творчески път на писателя и учен Димитър Димов, бе открита в Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев” в Ловеч, съобщават от там.

Документалните пана включват материали от фонда на къща музей „Димитър Димов“ и проследяват по-важните моменти от биографията на писателя – семейството, детските му и ученически години, следването в университета, практиката му като ветеринарен лекар, научните занимания, специализацията в Испания.

Показани са и корици на първите издания на романите „Поручик Бенц“, „Осъдени души“ и „Тютюн“, прототипи на героите, кадри от филми и постановки по негови произведения.

Автори на изложбата са Анна Свиткова, дългогодишен уредник на музея, и Ивелина Велинова – художник. В рамките на изложбата посетителите ще имат възможност да видят и филма „Триптих за Димитър Димов“ (2006).

Това е първият документален филм в българското кино, който разказва за живота и творчеството на Димитър Димов, проследен в три направления – човека, учения и писателя.

Продуцент на филма е БНТ, а в творческия екип влизат режисьорът Валентина Фиданова-Коларова, Златимир Коларов и Анна Свиткова като сценаристи, операторът Мартин Димитров и художникът Здравко Маринов. Музикалното оформление е на Мариана Вълканова, а в ролята на Димитър Димов зрителите могат ще видят актьора Александър Жеков.

Изложбата ще гостува в библиотеката до 20 юли.