Избори 2011 започнаха и в Община Плевен, не всички секции обаче са отворени
Избори 2011 започнаха и в Община Плевен, не всички секции обаче са отворени / Sofia Photo Agency

Изборният ден в община Плевен започна спокойно, но не всички 163 избирателни секции са отворили врати тази сутрин. Това съобщи за Дарик Румен Цачев, председател на Общинската избирателна комисия в Плевен.

Причината за забавянето е несъответствие на списъка с имената и поредността на кандидатите за кметове, който е издаден от ОИК и този, който от Община Плевен са раздали на секционните избирателни комисии. Тъй като разликата е установена вчера, от ОИК са разпоредили общината да смени списъците и да раздаде такива, идентични с тези, издадени от комисията. Секциите, където това все още не е станало, не са отворили врати, там гласуването ще започне когато се получат списъците с правилната подредба, посочи още Цачев.

По думите му, за сега няма подадени жалби и сигнали за нередности. Правото да упражнят гласа си на днешния вот за президент и вицепрезидент и местна власт имат 124 530 жители на общината. 14 са кандидатите, регистрирани от ОИК Плевен, които ще се борят за кмет на община Плевен.

Общият брой разкрити избирателни секции на територията на област Плевен са 381 и 3 секции за гласуване с подвижна избирателна урна в общините Белене, Гулянци и Плевен. В Университетската болница «Д-р Георги Странски» в Плевен също са разкрити две избирателни секции.

За 16 населени места в Плевенска област няма да се провеждат избори за кмет на кметство, тъй като липсва установеният минимум от 350 жители.