Иван Динов: Много хора не желаят доброто на Спартак. Вариант за изпадане няма!
Иван Динов: Много хора не желаят доброто на Спартак. Вариант за изпадане няма! / dariknews.archive

Настъпиха тежки дни за "Спартак" - Плевен. Отборът влезе в зоната на изпадащите след разгромната загуба тази събота с 1:5 от Локомотив в Горна Оряховица в среща от 25-ия кръг на Б група. Веднага след края на злополучния двубой старши треньорът Роберт Петров подаде оставка, а спонсорът Иван Динов уважи решението му и го освободи.

За случващото се в клуба и за това какво следва нататък, разговаряме с Иван Динов.

- Господин Динов, коментарът ви за оставката на Роберт Петров и решението ви да я приемете?
- Слабата игра на отбора от началото на пролетния полусезон е основната причина за раздялата ни с Роберт Петров. Вината за това е най-вече на футболистите. Старши треньорът обаче явно нe успя да ги убедини и мотивира. Нужна е промяна. И най-нормалната реакция е смяна на треньора. Пет кръга преди края на първенството обаче това е проблем. Трудно е да заложим на външен човек, защото колкото и велик специалист да вземем ще му е необходимо време за да се запознае със ситуацията. Такова обаче няма.

- Само освободеният вече треньор ли е виновен за слабото представяне на отбора?
- Категорично не. Вече казах, че основната вина е на футболистите. Не съм очаквал толкова слабо представяне. В началото на година направихме мащабна селекция. Дори тогава се усещаше респект към нашия отбор от съперниците. Явно обаче сме допуснали грешки, както с привличането на някои от младите играчи, така и с част от опитните.

- Роберт Петров заяви: „Имам информация, че определени хора, близки до отбора работят да изпадането на Спартак". Знаете ли за такова нещо?
- Много хора в Плевен не желаят доброто на Спартак. Но това е общоизвестно. Ние като клуб сме се абстрахирали от външни влияния и интриги. До колкото съм успял не съм допуснал подобни неща да пречат на тима. Ако Роберт Петров знае нещо конкретно за некоректни действия извършени от лица работещи в клуба или външни хора, които да пречат на отбора е редно да ги сподели. Всеки служител на Спартак знае, че във всеки момент може да се свърже с мен и да обсъдим вълнуващите го въпроси. Нека обаче припомня, че преди време Роберт Петров веднъж вече подаде оставка. Тогава не я приех, защото проблема не беше в него, а в слабото представяне на футболистите.
От както съм във футбола винаги съм бил зад гърба на всеки треньор на моя отбор. Не съм позволявал на никой в това число и аз самия да се намесва в работата им. Кой ще играе и кой не го решава треньора. Моята работа е да осигуря финансовата стабилност.

- Решихте ли вече кой ще го наследи на поста старши треньор?
- За момента най-важното е Спартак да остане в Б група. Както казах обаче по-горе ситуацията отхвърля вариант с външен човек, който тепърва трябва да се запознава с футболисти, състава като цяло и ред други неща. За това в оставащите пет кръга отборът ще води досегашният помощник треньор Диян Дончев. При всички положения тима ще има нов старши треньор, но след края на първенството.

- Спартак вече е твърдо сред изпадащите, ще успее ли да се спаси?
- Аз лично смятам, че ще се спаси. Надявам се да спечелим оставащите мачове и да запазим мястото си в групата. След това от лятото да започнем развитие в посока, която отива на традициите на клуба. Спартак /Плевен/ е от малкото финансово обезпечени отбори в Б група. Не е нормално при тази ситуация - традиции, вярна публика и осигурени финанси да изпадне в аматьорските групи. Разбирам негодуванието на нашите фенове, но ги умолявам от името на всички в клуба да ни подкрепят и вярват. Ако до тук сме допуснали грешки, то те са общи, но бързо трябва да излезем от лошата серия и да спечелим оставащите срещи. Вярвам във футболистите и съм сигурен, че ще дават всичко от себе си - първо за да докажат, че са мъже и второ за да запазят достойнството на Спартак.

- Ако Спартак /Плевен/ не успее да се спаси, какво следва?
- Вариант за изпадане въобще не стои на дневен ред. Не е и обсъждан. Поел съм финансов ангажимент към Община Плевен. Според него Спартак ще е финансово обезпечен през следващите три години. До момента стриктно го изпълнявам. Така ще е и за в бъдеще.

Интервюто със спонсора на отбора е на Димитър Стефанов - пресаташе ОФК Спартак /Плевен/