Искат връщане на предишния статут на военновъздушното училище в Долна Митрополия
Искат връщане на предишния статут на военновъздушното училище в Долна Митрополия / Люба Нинова

Поредица от действия за връщане на статута на ВВВУ “Г. Бенковски” от авиационен факултет във висше училище за подготовка на кадри за военната и гражданската авиация инициират областният управител Цветко Цветков и народният представител Румен Петков. Това съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

След извършени преобразувания преди време, сега бившето висше заведение от военновъздушните сили е само факултет към Националния военен университет “Васил Левски” във Велико Търново и е със значително намален брой на своите възпитаници. Искането за възстановяване на статута на ВВВУ “Г. Бенковски” е във връзка с днешното гласуване на новия Закон за въоръжените сили и отбраната на Република България, в чиито текстове е визирана възможността за връщане на статута.

Според областния управител Цветко Цветков придобиването на предишния статут на училището ще увеличи възможностите и качеството на подготовка на кадри не само за армията, но ще задоволи и все по-нарастващите потребности от пилоти за развиващата се възходящо гражданска авиация.

Инициативата на Цветко Цветков и Румен Петков е подкрепена от Съюза на офицерите и сержантите от запаса, а към момента и от бившия командир на ВВС генерал Георги Георгиев. Цветко Цветков ще настоява за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет в Долна Митрополия за разглеждане на предложението.