Хора с увреждания протестираха на празника си
Хора с увреждания протестираха на празника си / автор: Люба Нинова
Хора с увреждания протестираха на празника си
24053
Хора с увреждания протестираха на празника си
  • Хора с увреждания протестираха на празника си

Международният ден на хората с увреждания отбелязахме вчера, ден колкото празничен, толкова и повод за нерадостни размисли. Проблемът е, че въпреки стартиралите напоследък програми за социални асистенти, много хора със затруднения остават без асистенти. Това беше и поводът някои от тях да застанат вчера пред сградата на дирекция “Социално подпомагане” в Плевен и да протестират.

Инициативата е на регионалния директор на Центъра за психологически изследвания в Плевен Снежана Кежева, на която също е отказано право на избор кой да е неин асистент. На 3 декември в цял свят се организират кампании с цел постигане на ефективна промяна в условията на живот на хората с увреждания, промяна, която за съжаление се случва много бавно и трудно в България, коментира г-жа Кежева.

Проблемът с асистентите засяга хиляди хора с увреждания, но е и много личен. Още за притесненията й чуйте от самата Снежана Кежева в звуковия файл.

Уж се класираме в Европейския съюз, но май сме не само извън него, но и извън света, коментираха хората с увреждания и заявиха твърдото си намерение, ако не се предприемат промени, да протестират и пред Министерство на труда и социалната политика.

Рени Шопова, председател на клуба на Съюза на инвалидите “Юнско въстание” в Плевен, изрази готовност, ако наистина правителството гласува да се отнемат част от преференциалните добавки, получавани от хората с увреждания, да ги подкрепят в исканията и да излязат на протест.