Грипът ни напада в началото на февруари
Грипът ни напада в началото на февруари / dariknews.archive

Очаква се грипът тази зима да ни засегне в най-голяма степен в началото на февруари. Основният щам ще е "Тексас", характерен с това, че поразява всички, но от него страдат най-много хората на възраст над 65 години.

Това информира акад. Ангел Гълъбов, вирусолог от Института по микробиология при БАН. Вирусът не е опасен за хората със силна имунна система. Потенциални негови жертви обаче могат да бъдат възрастните хора, смята акад. Гълъбов.

Освен „Тексас" още един грипен вирус се очаква се разпространи тази зима по нашите ширини. Това е вече познатият ни щам "Калифорния", основен причинител на „свинския грип". Според акад. Гълъбов обаче този вирус вече няма с какво толкова да ни изненада:

„Почти винаги грипните вълни се появяват през февруари и понеже грипните заболявания траят около 10-15 дни, вероятно до края на февруари ще имаме една опашка от заболявания".

За грипа трябва да се знае, че се предава по въздушно-капков път и започва изведнъж. Симптомите, които го отличават от другите инфекции, са силно втрисане, вдигане на температура между 38 - 39 градуса и болки в мускулите. Кашлица в началото няма. Тя се появява едва два дни, след като грипът ни е засегнал. Ако това се случи, ще са ни нужни противогрипни препарати. Те обаче са сравнително скъпи, заради което не се препоръчват за профилактика. Положителното е, че болниците в страната са снабдени с тях.

Академик Гълъбов припомни, че грипният вирус е нечувствителен към антибиотици, заради което лечението с тях не се препоръчва.