За открити от тях два нови астероида
Курсанти от Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски" в Плевен получиха сертификати от американската космическа агенция НАСА за открити от тях два нови астероида.

Това съобщи Валя Минкова от пресцентъра на висшето училище. Връчването на документите е станало на церемонията за откриване на учебната година във ВВВУ.

Астероидите са открити през месец март тази година и са получили постоянното обозначение "2021 FE21" и "2021 ЕМ8" като е предложено те да носят български имена - "Бенковски" и "Йорданов".

Изпращат с концерт 70-ти випуск на ВВВУ „Георги Бенковски” в Плевен

"Очаква се имената да бъдат разгледани и одобрени от Международния астрономически съюз", уточни Валя Минкова. Принос за откриване на астероидите има екипът от курсанти Student Space Society от ВВВУ "Георги Бенковски", ръководен от доц. Веселка Радева и лейт. инж. Милен Симеонов.

При откриването на учебната година заместник-началникът по учебната и научна част полк. доц. д-р инж. Асен Маринов e връчил студентските книжки на студенти, класирани с най-висок успех от приемните изпити, добави Минкова.

Във ВВВУ се обучават курсанти по шест специализации, студенти редовна и задочна форма също по шест специализации, както и магистри редовна и задочна форма на обучение.
БТА