/ iStock/Getty Images
НАСА не крие плановете си да изпрати жена, и то цветнокожа, на Луната в своята широко очаквана мисия Артемида. Но макар до това да има още много години, американската космическа агенция даде възможност на хората да видят какво би могло да бъде това под формата на графични романи и интерактивни преживявания.

Наречени „Първа жена: Обещанието на НАСА за човечеството“ , тези графични романи разказват историята на Кали Родригес, измислен герой, създаден от НАСА, която е първата жена, и то цветнокожа, която се насочва към лунната повърхност.

Написан от Брад Ган и Стивън Лист и илюстриран от Брент Донохо и Кейтлин Рийд, първият брой излезе в чест на Деня на безплатните комикси и е достъпен на уебсайта на НАСА . Озаглавен „Мечта за реалност“, той показва подготовката на Кали за мисията си, с участието на нейния помощник робот RT.

Комиксът, който е от 44 страници, показва Кали и RT в космоса, като същевременно прави ретроспекции, за да разкаже за нейната житейска история, обратно към детството ѝ в автомагазина на баща си, очарован от космоса, преминавайки през училище и НАСА, преодолявайки предизвикателствата и загуба, за да стане накрая астронавт, за което е мечтала през целия си живот.
 

Самата история завършва донякъде с отворен напрегнат край, след като Кали губи контакт с контрола на мисията и RT мистериозно спира да функционира, добавяйки драма към иначе сърдечната история и оставяйки на читателите да очакват много неща в следващия брой.

Комиксът може да се чете онлайн или да се изтегля като PDF, но това, което наистина го отличава, са интерактивните преживявания, включени в самия комикс, което го прави преживяване с разширена реалност (AR), несравнимо с обикновения комикс.

Комиксът включва QR кодове в различни точки на историята. Чрез сканиране на тези кодове читателите могат да се срещнат с RT и да научат за многото обекти, които астронавтите използват.

Това става благодарение на усилията на базирано в Балтимор студио за анимация и дизайн на игри с акцент върху VR и AR.
БГНЕС