/ Военновъздушна учебна база "Георги Бенковски"
Първокурсниците курсанти от Висшето военновъздушно училище - ВВВУ "Георги Бенковски" преминаха двудневен курс по "Оцеляване" в района на училището и местност в землището на Долна Митрополия, съобщиха от висшето училище.

Двата модула на обучение са структурирани така, че курсантите да придобият знания и практически умения за оцеляване и живот в полеви условия, поясни ръководителят на курса, полковник доц.д-р Мануш Христов.

Каракачанов: Военновъздушното ни училище може да бъде сред най-добрите в света

Първият модул е "живот в полеви условия", ориентиране и приспособяване към околната среда.
Осъществени са занятия по изготвяне на заслон и убежище, приготвяне на храна, движение и ориентиране в местност, оказване на първа медицинска помощ, евакуиране на ранен. Обучението е завършило с "маскиране", "сигнали за управление" и "оборудване на лагер с подръчни материали".

При втория модул е изпълнена практическа задача за търсене и спасяване на екипаж, претърпял бедствие във вражеска среда. В подготовката са ангажирани и 24 военнослужещи от командно-инструкторския и осигуряващ състав.

По оценка на преподавателите, първокурсниците са се справили добре с предизвикателствата в курса по оцеляване. Учебната програма предвижда още едно занятие в трети курс за летците и в четвърти курс за курсантите от инженерния профил.