Фериботът при Никопол премина на 24-часов работен режим
Фериботът при Никопол премина на 24-часов работен режим / archiv.DarikNews

И на 9 април продължи да нараства трафика на товарни автомобили през ГКПП "Фериботен комплекс Никопол - Турну Магуреле". За да се създадат по-добри условия за обслужването на десетките коли, чакащи ред за преминаване на територията на Румъния, превозвачът от българска страна, „Параходство българско речно плаване - Русе" АД, организира 24 часова услуга. Това съубщиха за Дарик от дирекция и Връзки с обществеността при община Никопол.

Междувременно е изпратен екип за още една платформа, тъй като румънският плавателен съд от вчера има технически проблем и не работи.

Поради високите води на река Дунав от 6 април 2013 г. в Никопол е разпоредено периодично наблюдение и измерване на покачванията на нивото на реката.

На 9 април данните показваха 700 см., които говорят за известен застой на нивото. При Никопол критично високи са нива от 800 см., но само в момента още 30 -40 см. са достатъчни, подпочвените води да навлязат в мазетата и сутеренните помещения.

Тези данни бяха обявени на заседанието на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия, ръководено от кмета на Община Никопол и негов председател, Емил Бебенов. Анализът показва сходни данни с тези при голямото наводнение от април 2006 година и въпреки информацията за слабо покачване на водите през следващите дни, общината и всички институции - полиция, пожарна , ВиК , здравни и учебни заведения, се подготвят за работа в кризисна ситуация.

Прекъснати са отпуските на служителите в РУП - Никопол, за да бъде гарантирана сигурността на гражданите. В РСПБЗН - Никопол са в готовност 4 мотопомпи и 2 противопожарни автомобила за изпомпване при необходимост наводнени помещения в крайбрежния квартал на града.

В готовност за оказване помощ на населението е и група за аварийно спасителни дейности при ОУПБЗН, които разполагат с екипировка , лодка и друга техника . Ежедневно се правят проби за контрол на качеството на питейната вода от представителите на Ви К - Никопол. Представителите на ЧЕЗ - Енергоразпределение - Никопол, сега работят в намелен състав в сравнение с 2006 г. Липсват и материали за временно електрозахранване и е необходимо тяхното осигуряване.

Общинска администрация - Никопол, има готовност за настаняване при необходимост от временно извеждане на граждани от заливната зона в общински жилища. Осигурени са и необходимите средства за комуникация и взаимодействие между службите.
Данните от бюлетина на Изпълнителната агенция за поддържане и проучване на плавателния път по река Дунав , гр. Русе от 9 април 2013 г. показват задържане на водните маси при Оршова, което означава, че през следващите дни нивото на река Дунав при Никопол няма да достигне критичната си точка, но наблюдението на водния стоеж на нивото на река Дунав ще продължи.

При 24 часова организация на работа са и служителите на Пристанищен комплекс - Русе, Гранична полиция и Агенция „ Митници" .