Екип Застъпници за пътна безопасност провежда инициатива в Бохот
Екип Застъпници за пътна безопасност провежда инициатива в Бохот / dariknews

На 14 април 2014 г. от 13:00 часа в село Бохот ще се проведе съвместна инициатива на екип „Застъпници за пътна безопасност" от село Бохот и сдружение „Отворена младеж". Инициативата ще се проведе на площада пред кметството в селото. Инициативата включва демонстрация с алкоочила, симулиращи различен промил алкохол в кръвта, без да сте употребили такъв, симулатор за шофиране в рискови ситуации - високотехнологична машина, пресъздаваща чрез 3D платформа усещане за шофиране, максимално близко до реалното. Специално разработен кантар ще показва колко тежи човек при удар със скорост от 50, 90 или 130 км/ч. Ще бъде показан пъзел, който демонстрира невъзможността човек да върши две различни дейности с еднаква концентрация.

Екипът се състои от трима ученика и един ръководител от ОУ "Антон Страшимиров" в село Бохот. Младите ентусиасти имат амбиции и стремеж да се подобри безопасността по пътя. "Ние всички мечтаем да живеем там, където няма опасност за живота ни, излизайки на пътя като пешеходци или шофьори. Мечтаем, отивайки до училище, до работа или просто на разходка, да се придвижваме безопасно по българските пътища. Ще се стремим да покажем нашите знания на по-малките ученици, да повишим тези на връстниците ни и да усъвършенстваме собствените си знания и умения".

Младежите са направили вече одит на ул. „Любен Каравелов", като в продължение на един час са наблюдавали за нарушения, извършвани от страна на водачи на МПС и пешеходци. Общо са наблюдавани 5 моторни превозни средства и 15 пешеходци, като не са констатирани нарушения по време на одита. В този опасен участък от улицата е установено, че липсва изкуствена неравност, пешеходна пътека или светофар. Има само един предупредителен знак - „Внимание, деца!", но той не се вижда ясно, защото е огънат и неправилно разположен.

В тази връзка екипът е достигнал до извода, че изкуствена неравност, пешеходна пътека или поставянето на светофар могат да регулират движението и намалят вероятността за инцидент около училището.

Проект „Застъпници за пътна безопасност" е съфинансиран по програма „Младежта в действие" на Европейския съюз, дейност 1.3, чрез НЦ „ЕМПИ". Той има за цел да възпита в младежите умение не само да откриват проблемите, а и да търсят начини за отстраняването им. За повече информация: г-н Милен Василев - Сътрудник по проекта, тел. 0889 930 659, ел. поща rsa@open-youth.org.