Една четвърт от гласоподавателите в Ловешка област пуснаха своя вот
Една четвърт от гласоподавателите в Ловешка област пуснаха своя вот / dariknews.archive

В Ловешка област право на глас в днешните избори за президент и вицепрезидент на републиката имат 126 461 души, а за националния референдум - с двама по-малко. Към 12 часа по данни на една от партиите, която извършва паралелно преброяване, са гласували малко над 25 на сто от гласоподавателите. Най-висока е избирателната активност в общините Угърчин и Априлци, където тя надхвърля 38%, а най-ниска в общините Ловеч и Луковит - около 22 на сто.

Във всичките 260 секции гласуването протича нормално. За пръв път има и машинно гласуване в общо 15 секции в региона - 11 в Ловеч и по две в Луковит и Ябланица. В община Ловеч най-възрастните гласоподаватели са трима - 98-годишните Райна Шишкова от с. Дренов, Борис Вълев от с. Чавдарци и Цвета Масларска от областния център. 806 са 18-годишните в общината, които гласуват за пръв път.

За нормалното протичане на изборния ден се грижат около 400 служители на МВР. До този момент има само един сигнал за нарушение, отнасящ се до недопускане на упълномощен представител на инициативен комитет до секционна избирателна комисия в Луковит. След указания от РИК - Ловеч, той е бил допуснат.