/ ThinkStock/Getty Images
Две телефонни измами са регистрирани през почивните дни в Ловешка област, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Задържаха 50-годишна участничка в телефонна измама

72-годишна жена от троянското село Врабево е станала обект на ало измамници. Рано сутринта пенсионерката получила последователно на стационарния и мобилния си телефон обаждане от непознат мъж, който се представил за доктор.

Той поискал пари, необходими за извършването на спешна операция на очите на дъщерята на 72-годишната жена. Освен парични средства, „докторът” поискал и хранителни продукти, които били нужни за по-бързото следоперативно възстановяване на пациентката.

Мним прокурор събра 3080 лв., злато и сребро от възрастна жена

Няколко часа по-късно измамената жена предала сумата от 1200 лева и хранителни продукти на непознат мъж, който се придвижвал с лек автомобил. Полицаите установили превозното средство и човека в него – 48-годишен мъж от ловешкото село Казачево.

Мъжът, ползван в схемата като „муле”, обяснил пред униформените, че получил обаждане от непознат, представящ се за служител на ловешката митрополия, който му наредил да вземе от жена в с. Врабево дарение за митрополията. Т

Близо 70 000 лева са върнати на жертви на телефонни измами в Област Плевен

Тъй като не получил допълнителни указания, мъжът оставил парите и продуктите в Ловчанската митрополия, откъдето били иззети от полицейски служители. За доктор се представил и измамникът във втория случай. Обаждане получила 81-годишна баба от ловешкото село Брестово.

Мнимият лекар поискал пари за спешна операция за очите на снахата на потърпевшата. Старицата събрала и дала на непознат мъж 4000 лева.