mvr pleven
mvr pleven / dariknews.archive
На ежемесечния брифинг в ОД на МВР – Плевен, прокурор Пламен Петков, който е административен ръководител на Районна Прокуратура – Плевен каза, че телефонните измами са престъпна практика, въведена преди 5-6 години. Това са деяния с много висока обществена опасност и освен, че се извършват по един изключително нагъл и безочлив начин, най-стряскащото е профилът на пострадалите лица. Това всъщност са самотни хора на възраст и с крайно ограничени материални възможности. Не са редки случаите, в които тези хора губят абсолютно всичките си средства и много често остават без възможност за препитание.
Прокурор Пламен Петков коментира, че телефонните измами са изключително трудно разкриваеми и още по-трудно доказуеми. Лицата, които ги извършват се характеризират с изключително висока изобретателност и много добра организация. Те почти не правят грешки при осъществяването на телефонните измами.
Налице вече е и международен елемент като една част от обажданията стават чрез обаждания от чужбина, чрез иаползванетона карти на чужди оператори, което допълнително затруднява разкриването на престъпленията.
През 2018-та година са образувани 18 досъдебни производства, като приключилите дела с осъдителни присъди за участниците в телефонни измами са 22. Върнатата сума на пострадали от телефонни измами граждани в Плевенска област е между 65 хил. и 70 000 лева
Административният шеф на Районна прокуратура – Плевен припомни създаването през 2018-та година на Специална група за борба с телефонните измами в Плевен. Той сподели, че ще предложи на шефа на поличията в Плевен старши комисар Красимир Начев да бъдат наградени двама от служителите от звеното, които се занимават с разкриването на телефонните измами.
Прокурор Пламен Петков каза още, че Плевенското звено за борба с телефонните измами е сред тези с най-добри показатели в страната, в резултат на което от началото на тази година до 1 февруари на територията на ОД на МВР-Плевен няма регистриран случай на телефонна измама.
"Телефонните измами са бич за обществото и разкриването на престъпленията е сложно. Възрастните хора по-лесно се заблуждават и манипулират. И 18 –те престъпления са разкрити. Всяко действие на наша територия среща необходимото противодействие", заяви старши комисар Красимир Начев. Директорът благодари на административния ръководител на Районна прокуратура – Плевен за високата оценка.

mvr pleven
dariknews.archive

В срещата с медиите участваха още заместник директорът на ОДМВР – Плевен комисар Петър Енчев и говорителят на Районна прокуратура – Плевен прокурор Добринка Матеева.